Vreti sa aflati cati bani de inmormantare ofera statul in 2020? Cititi acest articol.

Ajutorul de inmormantare, numit deseori si ajutor in caz de deces face parte din cele 5 feluri de ajutoare sociale pe care statul roman le ofera. Iata care sunt acestea:

1. venitul minim garantat

2. ajutor pentru incalzirea locuintelor

3. alocatia pentru copii

4. indemnizate pentru pensionari

5. ajutor in caz de inmormantare.La fel ca si pana acum ajutorul pentru deces se poate obtine de la Casa de Pensii, indiferent daca persoana care a trecut in nefiinta era angajata sau primea pensie sau nu avea un astfel de statut.

In plus, cel care va acoperi costurile de inmormantare va putea intra in posesia ajutorului pentru deces. Acest lucru inseamna ca poate fi vorba despre unul din soti, copii, parinti sau tutori, dar si orice alt individ care dovedeste faptul ca a suportat cheltuielile de inmormantare.

Cati bani se ofera pentru ajutorul de inmormantare?

Potrivit Legii nr. 6/2020, document oficializat luni și care se va aplica de astazi 09.01.2020 , ajutoarele de deces vor fi oferite astfel:

🅰. 5.429 lei, pentru asigurat sau pensionar (cu 266 de lei mai mult decât în anul 2019, când se acordau 5.163 de lei);

🅱. 2.715 lei, pentru un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului (cu 133 de lei mai mult decât în 2019, când se acordau 2.582 de lei).

Cand se primeste ajutorul pentru inmormantare?

Conform legislatiei, aceasta suma se plateste de catre stat in 3 zile lucratoare de la data solicitarii catre Casa de Pensii sau Institutul de Gestiune al bugetelor asigurarilor de somaj, dupa caz.

Ce documente trebuie sa prezentati pentru a primi ajutorul in bani oferit de statul roman?

Pentru a beneficia de ajutorul de deces, trebuie sa prezentati cateva acte:

– in primul rand trebuie sa completati o cerere tip, specifica acordarii ajutorului de inmormantare
– in al doilea rand trebuie sa prezentati certificatul de constatare a decesului, atat in original, cat si in copie
– este de asemenea important ca insasi persoana care solicita ajutorul de inmormantare sa se legitimeze prin CI (la fel, original si copie).
– in functie de situatie se mai cere actul de stare civila al persoanei solicitante de unde sa reiasa dodava rudeniei cu persoana trecuta in nefiinta sau documentul care sa justifice calitatea de tutore, mandatar sau curator (si acestea in original plus copie)
– solicitantul trebuie de asemenea sa prezinte dovada prin care sa arate ca a suportat costurile impuse de respectivul deces (chitante etc in original si copie)
– cel care solicita ajutorul de inmormantare trebuie de asemenea sa prezinte o adeverinta eliberata de angajator, de unde sa se ateste ca cel decedat era asigurat in momentul ivirii decesului.

Dupa ce plata se efectueaza de catre entitatea responsabila, pe spatele certificatului de deces in original se mentioneaza mesajul “ACHITAT”, insotit de semnatura, data si stampila.

Aceasta este procedura prin care puteti beneficia in 2020 de ajutorul pentru inmormantare oferit de catre statul roman.

Casa Funerara Blaj ramane la dispozitia dumneavoastra cu informatii suplimentare si cu cele mai bune preturi pentru servicii si obiecte funerare. Lucrand de peste un deceniu in domeniul serviciilor funerare, am invatat sa fim profesionisti si seriosi in tot ceea ce facem. Suntem constienti ca activitatea pe care o desfasuram necesita respect inainte de toate. Va invitam sa ne cunoasteti.