Dintotdeauna funerariile au reprezentat o fascinatie pentru unele persoane. Traditiile funerare din intreaga lume sunt extrem de diversificate, de la o natiune la alta si de la o perioada istorica la alta. In statul Texas exista chiar un Muzeu de Istorie Funerara care prezinta istoricul funerariilor din regiunea respectiva. Dar funerariile existau cu mult inainte de intemeierea Statelor Unite.

Servicii funerare, cultura si religie

Daca ar fi sa urmarim firul istoric pana la radacinile serviciilor funerare, am descoperi ca acestea sunt legate de zorii omenirii, fiecare cultura si civilizatie avand o forma de ritual pentru cei decedati. Multe din aceste ritualuri sunt de natura religioasa si variaza foarte mult de la o zona la alta si de la o credinta la alta.

Trupurile neandertale au fost descoperite datand de zeci de mii de ani inainte de Hristos. Cand au fost identificate, aceste trupuri aveau langa ele numeroase obiecte, reprezentand cel mai probabil “daruri”, ceea ce indica probabil o credinta in viata de apoi.

Multe din aceste funerarlii antice erau marcate intr-un fel, ceea ce simboliza mormantul. Deseori, acesti markeri erau reprezentati de o gramada de pietre simple sau de pamant. Alte trupuri erau lasate in in mediul externe, pentru a permite naturii sa recupereze ceea ce este al sau.

Reprezentari istorice ale funerariilor

Istoria indelungata a funerariilor este marcata de o serie de evenimente de referinta. In jurul anului 4000 i Hr, egiptenii au inceput sa-si imbalsameze mortii. Mumificarea, care era o forma de imbalsamare, a fost folosita pe scara larga in acele timpuri, corpurile fiind conservate in functie de statutul social al celui decedat. Nobilii, ca regele Tutankhamun, erau mumificati si inmormantati intr-o cutie decorata, numita sarcofag.

Cam in aceeasi perioada, in Europa se foloseau “catacombele” pentru “depozitarea” trupurilor decedate, cele mai multe dintre acestea fiind identificate in zona Parisului, Franta. Se spune ca circa 6 milioane de persoane sunt ingropate in aceste tuneluri de sub oras, motiv pentru care punctul a devenit o atractie turistica importanta pentru Paris.

In primul secol dupa ingroparea lui Iisus, romanii au inceput sa foloseasca asa numitele columbarium- uri. Acestea erau cladiri sau incaperi unde se asezati urnele cu cenusa umana. Columbariile reprezinta si azi o optiune pentru depozitarea cenusei funerare in biserici si cimitire.

In America de Nord, unele triburi indiene indigene acopereau mormintele cu mult pamant si azi multe astfel de movile pot fi observate in Ohio.

Serviciile funerare in ziua de azi

In ultimii zece – douazeci de ani serviciile funerare au cunoscut o ascensiune si o popularitate foarte mare mai ales in Occident. Daca pana atunci moartea era considerata un tabu, un subiect despre care se discuta foarte putin, cel putin in tarile vestice oamenii au inceput sa fie mai deschisi in ceea ce priveste actul mortii. Astfel s-a ajuns la planificarea serviciilor funerare inca din timpul vietii si la organizarea unor ceremonii pline de emotie pentru cei care au trecut in nefiinta.

Ca si popor crestin, romanii sunt foarte legati de traditii si de credinta. In multe zone din Romania se pastreaza traditii funerare vechi, iar incinerarea este in general evitata. Romanii au un cult funerar autentic, care include ritualuri pline de emotie, de rugaciune pentru cel trecut in nefiinta si de respect pentru suferinta familiei.