Participarea la servicii funerare

Participarea la o inmormantare poate da nastere la mai multe intrebari. Prima intrebare este chiar daca ar trebui sa mergeti la o inmormantare sa nu. In cazul in care in necrolog se specifica faptul ca inmormantarea este privata, atunci cel mai bine este sa nu mergeti. Altfel, publicul este binevenit la capela, biserica si chiar cimitir.

Azi funerariile variza de la rigorile ritualistice pana la a fi extrem de informale… cel putin acesta este trendul in Occident. Romania este o tara conservatoare si la noi inca exista o rigurozitate destul de mare atunci cand vine vorba despre servicii funerare si eticheta. Nu lasati teama de necunoscut sa va impiedice sa participati la o inmormantare. Chiar daca aceste servicii funerare sunt pentru o persoana de o alta credinta, prezenta dumneavoastra va fi apreciata.

Participarea la servicii funerare: Ajungeti devreme si fiti respectuos

– In timpul slujbei de inmormantare nu vorbiti cu cei de langa dumneavoastra, nu mancati si nu beti.
– Inchideti telefonul. Rezistati tentatiei de a va verifica mesajele de pe telefon (mai ales daca nu exista o urgenta).
– Daca ati venit impreuna cu copii mici care incep sa faca zgomot sau distrag atentia de la slujba religioasa, iesiti impreuna afara.
– Lacrimile sunt normale la o inmormantare. Totusi, decat sa fii surprins plangand intr-un mod necontrolat sau intr-o maniera care i-ar putea deranja sau supara pe ceilalti, cel mai bine este sa va retrageti si sa incercati sa va controlati.
– Daca mergeti la o slujba de inmormantare, incercati sa cooperati pe cat posibil pentru a va arata respectul fata de familia defunctului.
– Dupa slujba, cel mai probabil sicriul va fi deschis si toata lumea va putea trece pe langa persoana decedata pentru a-si lua adio. Daca simtiti ca este ceva ce nu puteti face, incercati sa fiti discret si sa va sustrageti de la acel lucru.

Participarea la servicii funerare: Fotografiile

Atunci cand mergeti la o inmormantare trebuie sa fiti foarte atent in ceea ce priveste fotografiile. In unele traditii religioase, orice tip de dispozitiv de inregistrare este strict interzis la o inmormantare (in Romania, la crestinii , lucrurile depind de familie). Oricum, chiar daca obiceiul nu interzice clar fotografierea, pozele pot fi percepute ca o incalcare a vietii private.

Daca vi s-a cerut in mod expres de catre familie sa faceti fotografii la inmormantare, faceti acest lucru cu cat mai multa discretie; folosind lumina naturala daca este posibil. Evitati blitz-ul si evitati sa faceti fotografii apropiate personalor indurerate.

Eticheta necesita un respect extrem fata de ceilalti. Tineti cont de acest principiu cand fotografiati. Fiti constient in special de ceea ce se afla in fundal atunci cand faceti poze.

Fotografierea persoanei decedate in sicriu, cu exceptia cazului in care familia a solicitat in mod expres acest lucru, este considerata in general necuvenita.

Participarea la servicii funerare: Privegherea

Priveghiul este similar unei vizite si poate fi o sarbatorire a vietii. Cei prezenti isi doresc sa impartaseasca amintiri despre cel decedat. Cand ajungeti la priveghere este bine sa mergeti direct la familie sa va prezentati condoleantele.
Chiar daca atmosfera este oarecum destinsa la priveghere, retineti ca scopul principal al acestui moment este de a-i mangaia pe cei care sufera si de a va ruga pentru cel trecut in nefiinta.

Casa Funerara Blaj ofera servicii funerare variate, inclusiv repatriere decedati, pachete funerare pe diferite bugete, sicrie din diferite materiale, aranjamente florale, consultanta de specialitate. Avand o experienta de peste un deceniu pe piata de pompe funebre, Casa Funerara Blaj ofera produse si servicii funerare de calitate, din respect pentru toti clientii sai si pentru specificul activitatii desfasurate.