Moartea neasteptata a unei rude apropiate nu iti lasa timp pentru un aranjament funerar de lunga durata. Inmormantarea necesita eficienta, dar in astfel de momente este dificil sa se adune si sa nu se piarda toate detaliile importante. Firmele de Servicii Funerare autorizate  vin ca o salvare, preluand tot sau o parte din munca de organizare a inmormantarii, de la comandarea serviciilor speciale si pana la pomana. Iata cum sa alegi o firma de Servicii Funerare autorizata si in acelasi timp sa nu fii dezamagit de alegerea facuta.

Criterii pentru alegerea unei firme de Servicii Funerare autorizata

Atunci cand selectezi o firma de Servicii Funerare autorizata, este important sa tii cont de principalele caracteristici, si anume:

 • Reputatia firmei si durata serviciilor oferite;
 • Disponibilitatea recenziilor clientilor;
 • Recomandari ale unor persoane apropiate;
 • Lista de servicii prestate;
 • Cooperarea cu institutiile abilitate;
 • Politica de preturi;
 • Sediul firmei si personalul prestator de servicii;
 • Sa detina propriul website.

Criteriile pot varia, in functie de cerintele tale. De exemplu, daca decedatul era strain sau apartinea unei alte religii, ar trebui sa tii cont si de aceasta caracteristica, pentru ca fiecare religie are propriile datini.

Cum se alege o firma de Servicii Funerare autorizata: reputatia este cea mai importanta

O regula potrivita pentru orice firma este reputatia. O firma de Servicii Funerare autorizata de incredere,  detine intotdeauna documente reale, inclusiv o autorizatie de functionare si o licenta. Documentatia indica intotdeauna data infiintarii firmei si serviciile pe care le poate presta.

Acum, cele mai multe firme de Servicii Funerare autorizate au propriul lor site pe internet. Pe site poti gasi toate informatiile despre serviciile si preturile pe care le practica. Pentru a alege o firma de Servicii Funerare autorizata, uita-te pe site-ul firmei la sectiunile obligatorii, adica  informatii despre firma, scanari ale licentei si certificatului de functionare, descrierea fiecarui serviciu furnizat, costuri, recenzii.

Ce altceva sa cauti atunci cand ai nevoie de o firma de Servicii Funerare autorizata

Numele firmei poate fi verificat pe portalurile specializate de pe internet, cum ar fi listafirme.ro. Lipsa unui telefon direct ar trebui sa te alerteze: in cazul decesului unei persoane, rudele nu au timp sa scrie scrisori, ci au nevoie de informatii aici si acum. O firma de Servicii Funerare autorizata cu o buna reputatie iti va oferi informatii detaliate, iti va spune despre oferte si iti va oferi si anumite avantaje.

Discutia cu managerul firmei de Servicii Funerare autorizate

Inainte de a alege in cele din urma o firma de Servicii Funerare autorizata, ar trebui sa suni mai intai managerul. Prima etapa de contact cu firma, este un apel catre biroul firmei de servicii funerare. Intrebarile principale pe care ar trebui sa i le pui managerului, sunt urmatoarele:

 • Ce tipuri de servicii sunt furnizate si la ce pret?
 • Daca se emite un contract sau o chitanta?
 • Ce mijloc de transport este folosit pentru transportul decedatului?
 • In cat timp va putea fi gata cu toate serviciile solicitate?

In mod clar, raspunsurile increzatoare si detaliate la intrebari, reprezinta un semn de buna credinta si responsabilitate. Daca ai primit toate raspunsurile, poti  stabili o intalnire cu un reprezentant al firmei,  pentru a semna contractual sau pentru a plati si a primi chitanta.

Ce fac lucratorii de la firma de Servicii Funerare autorizata?

Daca conversatia telefonica te-a multumit si ai stabilit o intalnire, angajatul nu trebuie sa intarzie, sa incalce regulile de eticheta sau sa para necorespunzatoare. Agentul are cu el un catalog de produse de doliu cu preturi. Disponibil, de asemenea, trebuie sa fie contractul sau chitanta in doua exemplare cu stampila firmei. Acorda atentie serviciilor, astfel incat angajatul sa nu impuna servicii costisitoare pe care ti le poate recomanda cu tact, spunandu-ti despre toate beneficiile si reducerile posibile. La sfarsitul negocierilor, semneaza contractual numai dupa ce ai citit cu atentie conditiile si lista serviciilor ce urmeaza a fi prestate.

Ce altceva sa cauti atunci cand alegi o firma de Servicii Funerare autorizata

Din pacate, metoda de impunere a unei firme este populara. Acest lucru se intampla de obicei din partea ambulantei, a politiei sau a lucratorilor de la morga. Ei pot oferi sfaturi utile, dar alegerea iti apartine si nu este necesar sa utilizezi contactele impuse. Propunerile deosebit de active sugereaza ca, dupa apelul tau, mediatorul va primi o recompensa in numerar, iar acesta este un minus mare, deoarece firmele de incredere utilizeaza metode de publicitate oneste.

Verifica preturile. Daca te-ai hotarat sa comanzi serviciile de inmormantare la  o firma de Servicii Funerare autorizata, solicita o lista detaliata a serviciilor si bunurilor furnizate.  Pretul trebuie sa includa un sicriu, obiecte de doliu, transportul de acasa sau de la morga la casa mortuara si apoi  la cimitir. Taxa de inmormantare in sine,  este platita separat la administratia cimitirului.