O inmormantare ortodoxa inseamna pregatirea pentru inmormantare, inmormantarea in sine si pomenirea decedatului conform canoanelor Bisericii Ortodoxe. Viata pamanteasca in crestinism este inteleasa ca o pregatire pentru inviere si pentru viata vesnica, in care trupul va ramane, iar sufletul dupa moarte se va ridica la cer. Prin urmare, moartea este un somn vesnic al trupului. Se intelege ca o persoana moarta este decedata, adica adormita. Trupul adoarme si se odihneste, iar sufletul merge in intampinarea lui Dumnezeu. De aici si cuvantul „adormit” – o persoana care se afla in repaus dupa grijile vietii pamantesti. Deoarece trupul si sufletul unei persoane vor fi inviate, prin urmare, este necesar sa ii oferim o inmormantare demna.

Cum se desfasoara inmormantarea ortodoxa

Consecinta acestei atitudini fata de trupul decedatului este traditia crestina ortodoxa a inmormantarii si comemorarii. Iata o scurta descriere a modului in care se desfasoara inmormantarea ortodoxa, ziua inmormantarii  ortodoxe si care sunt traditiile ortodoxe ale ritului funerar. Regulile funeraliilor ortodoxe inseamna respectarea etapelor canonice ale ritului crestin ortodox. La inmormantare se folosesc obiecte ritualice pentru inmormantarile ortodoxe si acestea sunt prescrise in canon.

  • ablutiune (spalarea trupului)
  • imbracarea cu vesminte noi
  • punerea intr-un sicriu pregatit inainte si impodobit
  • cruce, respecta, icoana
  • rugaciuni memoriale pentru decedat – requiem
  • litiu memorial
  • slujba funerara
  • inhumare
  • comemorare (pomana)

Etapele ritului funerar ortodox

Ablutiune. Ablutiunea este un rat de purificare. Trupul celor plecati trebuie sa apara in fata Domnului curat si purificat.

Imbracarea cu vesminte noi. Defunctul este imbracat in haine noi curate, este pus in sicriu, i se pune o cruce pe piept, este acoperit cu respecta, este stropit cu apa sfanta si i se pune la cap o icoana.

Pozitia in sicriu. Ochii si gura defunctului trebuie sa fie inchise. In mainile amplasate pe piept i se pune o cruce.

Veghe funerara. Inainte de inmormantare, se fac rugaciuni memoriale pentru defunct – requiem. Acestea trebuie facute atat la locul de veghe, cat si atunci cand decedatul este depus in biserica. Inainte de plecare, se citeste litiu memorial.

Slujba funerara din biserica. Slujba funerara se incheie cu un litiu memorial.

Inhumare. Cand corpul celui decedat este coborat in pamant, clericul citeste litiul, apoi presara pamant pe corpul decedatului, dupa care este asezat capacul pe sicriu.  Dupa inchiderea capacului, sicriul este  coborat in ​​pamant, iar preotul toarna ulei pe sicriu, il presara cu cenusa si boabe de grau, apoi cu pamant. Fiecare persoana aflata la inmormantare arunca o mana de pamant in mormant. Predarea trupului in pamant simbolizeaza speranta invierii – corpul va incolti ca un bob aruncat in pamant.

Crucea de mormant. La capul mormantului este ridicata o cruce pentru a marturisi credinta crestina in Domnul.