Comemorarea

Acesta este un ritual de amintire a decedatului si faptele sale bune, precum si rugaciunea pentru iertarea sufletului sau. Comemorarea se realizeaza de trei ori: in ziua inmormantarii, a 3-a zi dupa moarte, in ziua a 9-a si la 40 de zile.

Trezeste-te in ziua inmormantarii

Pomana este facuta imediat dupa inmormantare,  in amintirea Invierii lui Hristos a treia zi dupa executarea sa. Primele doua zile dupa moartea sufletului, decedatul ramane pe pamant si poarta o discutie cu el insusi, familia si prietenii.

Toti cei care au escortat defunctul la cimitir, precum si cei care nu au putut veni la priveghi, sunt invitati la sarbatoarea inmormantarii. Inainte de inceperea comemorarii, rudele decedatului aprind lumanari, iar preotul citeste al 17-lea catism al Psaltirii, dupa care toata lumea spune rugaciunea „Tatal nostru”. La pomana, toata lumea incepe masa cu semnul crucii. In timpul pomenirii, oamenii in general,  vorbesc despre decedat.

Meniu tabel funerar

Pomana de dupa inmormantare

Se face de obicei, odata cu pomana de 3 zile

Primul fel este coliva din boabe integrale de grau, cu nuca si zahar sau miere. Graul este un simbol al Invierii (trupul decedatului va rasari ca un bob). Coliva este  sfintita in biserica la requiem. Acest fel de mancare este mancat de fiecare participant la pomana si la inmormantare. Pe langa coliva, oamenilor le mai sunt servite si alte feluri de mancare, precum pilaf cu friptura, sarmale, cozonac sau alte dulciuri, covrigi, colac. In timpul postului, la masa memoriala se tine post, adica se mananca doar mancare gatita din legume si fructe.

Pomana de 9 zile

Aceste pomeniri sunt trimise spre slava ingerilor, care cer Domnului sa aiba mila de cei decedati. In cea de-a noua zi de la reinviere, sufletul celui decedat apare in fata Domnului pentru inchinare, de aceea ritualul si rugaciunile din ziua a noua ajuta sufletul sa treaca acest drum cu demnitate. La pomana de 9 zile sunt chemate  la pomana rudele decedatului. Dupa a doua pomenire din ziua a 9-a pana in cea de-a 40-a zi, sufletul celui decedat merge in iad si isi da seama de pacatele comise.

Pomana de 40 de zile

Pomana este tinuta in slava inaltarii Domnului, in cea de-a 40-a zi de la Inviere. In aceasta zi, se hotaraste soarta decedatului, pe care Domnul il judeca in functie de ceea ce a facut pe pamant si de realizarile sufletului, dupa care ii desemneaza locul drept in asteptarea Judecatii de Apoi. Aceasta zi se comemoreaza  astfel incat, sufletul sau sa apara in fata Domnului si sa primeasca binecuvantarea promisa in ceruri. Scopul pomenii de 40 de zile este de a incerca sa i se ierte pacatele celui decedat. Dupa cele patruzeci de zile, urmeaza pomana de an, iar decedatul este pomenit in ziua  nasterii, mortii si ziua numelui.