Inainte de inmormantare primul lucru care trebuie facut, este sa intocmesti toate actele care atesta decesul. Imediat dupa moartea unei persoane, medicul de pe salvare intocmeste un formular de declaratie de deces.

Daca o persoana a murit acasa in timpul zilei, trebuie sa apelezi la medicul de familie, iar daca acest lucru se intampla noaptea, trebuie sa suni la 112. Medicul de pe salvare, dupa examinarea corpului decedatului, va emite o declaratie de deces. A doua zi va trebui sa mergi la forurile competente pentru obtinerea certificatului de deces.

Pentru obtinerea certificatului de deces, ai nevoie de:

  • formularul declaratiei de deces eliberat de medic,
  • protocolul pentru examinarea cadavrului decedatului, in unele cazuri poate fi eliberat de un politist,
  • certificatul medical al defunctului,
  • cardul de sanatate (daca este la indemana) si Cartea de identitate a decedatului.

Rudele sau alti reprezentanti legali ai defunctului trebuie sa tina seama si sa ia in considerare in prealabil, posibilitatea obtinerii unui „certificat de deces” la serviciul de evidenta a persoanelor.

Daca o persoana a murit noaptea

Daca o persoana a murit noaptea, cadavrul poate fi transportat imediat la morga. In acest caz, rudele sau politia apeleaza la o masina specializata pentru transportul cadavrului decedatului si ofera personalului acestui serviciu un certificat de deces si un protocol pentru examinarea cadavrului decedatului, iar in schimb primesc un formular de trimitere la clinica, unde se poate obtine un card ambulatoriu al decedatului, daca nu este la indemana cel obisnuit. Dupa primirea unui card de ambulatoriu cu epicriza post mortem, este necesar sa se solicite C.I. a decedatului si a solicitantului, pentru a obtine un certificat medical de deces.

Daca o persoana a murit pe strada

Daca o persoana a murit pe strada este necesar sa apelezi la o masina specializata pentru a transporta corpul la morga de la locul decesului. Angajatii acestui serviciu vor elibera  un certificat de deces, un protocol de examinare corporala si o sesizare pentru o autopsie medico-legala. Certificatul de deces va fi eliberat de la morga.

Daca o persoana a murit intr-un spital

Medicii spitalului declara decesul si plaseaza cadavrul la morga spitalului, unde se efectueaza autopsia si acolo se elibereaza un certificat de deces.

Dupa primirea certificatului de deces, trebuie sa contactezi oficiul registrului si sa obtii un certificat de deces stampilat.

Dupa aceea, trebuie sa dispui de o masina pentru a transporta cadavrul de la morga (daca cadavrul a fost trimis initial la morga ) la locul de resedinta sau de depunere  decedatului.  Dupa ce ai primit toate documentele de mai sus, trebuie sa contactezi serviciul funerar si sa plasezi o comanda pentru furnizarea serviciilor funerare si organizarea unei inmormantari. Poti plasa o comanda, contactand direct firma.