Oricare ar fi viata noastra, pacatoasa sau dreapta, la sfarsitul drumului, oamenii se gandesc intotdeauna la Dumnezeu. Trecerea intr-o alta lume trebuie curatata de contaminarea corporala, de gandurile rele, de insulte si de pacate. Pe patul sau de moarte, un om isi marturiseste pacatele mentorului sau spiritual si acesta il iarta in numele Domnului. Mai tarziu, dupa ce a decedat, i se citeste o rugaciune funerara peste trup, iar in biserica se randuieste o slujba de pomenire.

O traditie similara exista in toate religiile lumii: islam, budism, crestinism, iudaism, sintoism, hinduism. Indiferent de ceea ce il asteapta pe defunct in cealalta lume – dizolvarea in nirvana, renasterea sau invierea – trebuie sa treaca pragul necunoscutului cu un suflet curat. Iar rugaciunile citite de preot si repetate de rude si prieteni pot ajuta defunctul sa depaseasca bariera invizibila, sa inlature povara pacatelor si sa il elibereze de grijile pamantesti. In ciuda asemanarii ritualului funerar, fiecare religie are propriile reguli pentru efectuarea serviciilor funerare.

Ortodoxie

Pentru a efectua ratul, rudele aduc la biserica o coliva, o prescura, o icoana, lumanari, un bilet pe care sunt trecute numele celor decedati. Slujba se face in Biserica sau direct la mormant, cu mormantul deschis. Preotul citeste un anumit set de rugaciuni peste trup. Apoi vine ramasul bun si inmormantarea. La pomana, masa este intrerupta de mai multe ori printr-o rugaciune memoriala si cantari.

Vechii credinciosi

Inainte de inmormantare, se citeste din Psaltire peste corp,  timp de cateva zile. In mainile decedatului se pune o icoana. Slujba de inmormantare dureaza 3-4 ore. Rugaciunile funerare sunt citite de cei mai in varsta din familie. Pomana are loc inainte de inmormantare, cu sicriul deschis si simbolizeaza ultima masa cu decedatul.

Catolicism

Slujba de pomenire este sarbatorita in Biserica, care dureaza 30-40 de minute, adesea cu sicriul inchis. Slujba de ramas bun pentru cei plecati are loc in Biserica. Inainte de inmormantare, preotul citeste o scurta rugaciune. Comemorarea are loc intr-un cerc restrans al familiei, fara un preot.

Protestantism

Slujba de inmormantare are ca scop sprijinirea celor dragi care sufera de pierderea grea. La unele inmormantari sunt rostire cantece incurajatoare acceptate.

Iudaism

Slujba de ramas bun are loc atunci cand sicriul este inchis. Rugaciunea de pomenire este citita de rabin la mormant. De-a lungul intregii perioade de doliu, barbatii din familie pronunta Kadish. Daca raman doar femei in familie, Kadish este comandat in sinagoga.

Islam

Inainte de moarte, fiecare credincios ar trebui sa spuna cuvintele rugaciunii Shahdaat Kalimat. Daca durerea este atat de mare, incat nu o poate face singur, o ruda o citeste pentru el. Inmormantarea este organizata intr-un timp scurt. Doar barbatii pot fi prezenti la cimitir, iar femeile si copiii raman acasa. Dupa coborarea in mormant, se spun cuvinte despartitoare, iar rugaciunea este pronuntata de un mullah sau un batran. Dupa inmormantare, mentorul spiritual este inca in apropierea dealului mormantului. In Islam, nu este obisnuit sa poarte doliu indelungat pentru decedat sau sa se faca comemorari pentru el

.